събота, 1 декември 2012 г.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТВОРЕНО ПИСМО
относно дейността и служението на апостол Георги Бакалов


"Против презвитер не приемай обвинение, 
освен ако е нанесено от двама или трима свидетели." - 1 Тим. 5:19

"... И не можеш да търпиш злите човеци, и си изпитал ония, 
които наричат себе си апостоли, а не са, 
и си ги намерил лъжливи." - Откр. 2:2


С настоящото отворено писмо, ние, оттеглили се лидери, бивши членове и симпатизанти на ХЦ „Прелом“ - правоприемник на „Истина от Сион“ и „Слово на Живот“ - София, бихме искали да огласим възникналите сериозни проблеми и нередности, свързани с дейността на апостол Георги Бакалов.

Ние сме били активни участници и преки свидетели на неговото служение в България. Някои от нас са били дори очевидци на формирането на християнската общност, известна днес като Християнски Център „Прелом“. Това, което ни е свързвало с Георги Бакалов през миналото, е била общата ни вяра в Бог, стремежът към чист живот и посвещението към християнските ценности. Днес обаче, всички ние сме преустановили нашите контакти с Георги Бакалов. Причината, поради която оттеглихме доверието си, се заключава в това, че с течение на времето чистите християнски идеали, към които се стремихме заедно, бяха опорочени и заменени от Георги Бакалов с негови финансови авантюри и злоупотреба с доверието на хората.

През 2012 година в интернет пространството се надигнаха гласовете на хора, разграничаващи се от водачеството и църковното управление на Георги Бакалов. Някои от тези хора разкриха шокиращи факти. Считаме за належащо да оповестим тези факти, както и да опишем редица практики, на които сме били свидетели през годините, които практики осъждаме като недопустими и противоречащи на ценностите на християнската вяра.


I. Арогантно и агресивно поведение, употреба на груб език, подигравателно отношение и обиди от страна на Георги Бакалов.

Всички ние бяхме свидетели на недостойния език и подигравките, които той използва по отношение на своите опоненти в последните месеци. Публикациите му в интернет и в личния му facebook  профил съдържат определения като болни мозъци, „малоумни фарисейчета, „лигльовци, "дисфункционали", „хейтъри, „нисши персони, „комплексари, „зомбита, „плъхове, "тревопасни"келеши, мизерни човешки същества, "инфантили" и прочее.

През годините многократно сме ставали свидетели на грубото му, подигравателно и принизяващо отношение по много други поводи. Свидетели сме и на емоционалните наранявания, които това агресивно поведение е нанесло на множество негови искрени последователи, които са му гласували доверие и са виждали в негово лице духовен водач, учител, пастор и апостол! 


II. Незаконно записване и оповестяване на поверителни разговори.

През изминалата 2012 година станахме преки свидетели на още нещо изключително недостойно и обезпокоително. На 19 март 2012 г. Георги Бакалов публикува в интернет свой материал, насочен срещу един от неговите бивши поддръжници – пастор Калин Крумов от Лондон. В този материал Георги Бакалов публикува таен запис от личен скайп разговор  между него и въпросния човек. Записът е автентичен, направен  тайнобез знанието и съгласието на К. Крумов, лично от Георги Бакалов на 21 октомври 2011 г. - пет месеца преди неговото публикуване през март 2012 г. В момента, когато е направен записа, Калин Крумов и Георги Бакалов все още са били в добри отношения. Самият Георги Бакалов набляга на приятелското намерение, с което се е обадил на Калин Крумов и уточнява в своя материал: "Аз му се обадих, за да разбера от него дали все още желае да има взаимоотношение с мен". Вместо това обаче, "приятелският разговор" е грижливо записан, обработен и съхранен до момента, в който Георги Бакалов е имал нужда от материал, с който да компрометира своя нов опонент.

И така, всички ние станахме неволни свидетели на следния крайно тревожен факт – Георги Бакалов тайно и незаконно записва разговори, дори и с хора, с които е в добри отношения, и впоследствие употребява тези записи като компромати в личностните си битки! Всички ние - хората, които някога му се доверявахме, имаме пълното основание да си зададем един напълно логичен и обезпокояващ въпрос - и ние ли сме били тайно записвани, без нашето знание, по време на откровените ни и лични разговори с Георги Бакалов или с някой друг от пасторите в ХЦ "Прелом"? Можем ли да очакваме тези тайни записи и информацията, която сме доверили на Георги Бакалов да бъдат публикувани и използвани срещу нас като компромат? 

При друг случай, на 11 април 2012 г., по време на публичен facebook диалог между него и Д.В. - бивш член на ХЦ „Прелом“, много от нас станахме очевидци на опита на Георги Бакалов да шантажира своя опонент с лична информация, поверена му преди 10 години конфиденциално, като на доверено духовно лице!

Имаме наблюдения и пълно основание да смятаме, че това, на което бяхме свидетели през последните месеци, всъщност представлява дългогодишна практика на Георги Бакалов и е поредното неоспоримо доказателство за злоупотребата с доверие от негова страна. Освен неетично и неморално действие, тайният звукозапис и публикуването му в интернет представляват противозаконен акт, който е в нарушение на основни конституционни и граждански права, съгласно Конституцията на България, чл. 32, ал.2! Злоупотребата с лична информация пък, от своя страна, представлява недопустимо нарушение на етичния стандарт, на който трябва да отговаря един духовен водач и служител!

За пореден път бяхме свидетели на поведение, което е напълно недопустимо за човек, който нарича себе си „апостол на Христос“ и има претенциите да бъде духовен лидер от национална и международна величина!


III. Проклинане на хора.
  
Много от нас са били преки очевидци на крайно обезпокоителни събития още от лятото на далечната 2001 г. Тогава, по време на поредица църковни служби за членове на ХЦ „Прелом“, Георги Бакалов си позволи да отправя директни проклятия към хора, неприемащи неговия или на съпругата му абсолютен авторитет. Много от нас са били свидетели как по време на църковно богослужение, Георги Бакалов публично се молеше непокорните хора да умрат и да бъдат проклети – те и потомството им!


IV. Злоупотреба с влияние с цел лично финансово облагодетелстване.                                            
                                          
В последните години, ние бяхме свидетели как Георги Бакалов се възползва от доверието на своите последователи и как злоупотреби със своето влияние върху тях, за да въвлече множество хора в съмнителни инвестиционни бизнес-схеми /някои от които с "пирамидален" характер/, на които той лично беше разпространител и инициатор в България. Считаме, че воден от стремежа си за лично финансово облагодетелстване, Георги Бакалов целеше да превърне ХЦ „Прелом” и свързаните с него църковни общности, в своеобразна финансова пирамида, на чийто връх стои самият той! Ние считаме, че Георги Бакалов е пряко отговорен за въвличането на членове от църковната общност в съмнителни схеми за бърза печалба, от които той е бил пряко облагодетелстван като комисионер!

Някои от тези „бизнеси“, които са известни и на нас, са Bridge, Kingdom Marketplace /КМ/, ТIRN и Forex-търговия със скандалния бизнесмен Пол Траксел /Paul Traxel/.

Провалът на гореспоменатите бизнес проекти доведе до крупни финансови загуби за множество вярващи в България и чужбина. Потърпевшите в тези бизнес инициативи свидетелстват, че сумарните загуби на участниците в тях възлизат на стотици хиляди левове! Освен финансовите загуби, провалите на тези инициативи и категоричният отказ на Георги Бакалов да поеме отговорност, доведоха много от потърпевшите до състояние на дълбоко разочарование, финансов крах, емоционална разруха и дори отпадане от християнската вяра!

През м.февруари 2012 г. в американската преса излезе информация, свързана с финансовата дейност на Георги Бакалов в САЩ, в качеството му на един от изпълнителните директори на Integrity Dominion Funds. От статиите става ясно, че инвестиционният фонд, съоснован и съуправляван от Георги Бакалов, е въвлечен в съдебна битка за милиони долари.

Във връзка с тези събития изниква логичният и крайно обезпокоителен въпрос - има ли връзка между крупните финансови загуби на хората, които се довериха на Георги Бакалов в България и милионите долари, които той управлява в САЩ?


 V. Изопачаване на библейското учение за десятъка.

Служейки си с лъжедоктрини и манипулация на духовни понятия, Георги Бакалов изисква и получава лично за себе си десятъци /10% от доходите/ от пастори, бизнесмени, фирми и цели църковни общности. Тази практика продължава дори и до днес. Макар тази финансова обвързаност да е доброволна, ние считаме, че тя е изключително порочна, защото се основава на лъжеучение, манипулация и злоупотреба с вярата на хората!

А) Порочната практика се състои в това, че пастори и служители, приели духовния авторитет на Георги Бакалов, биват обвързвани във  "финансов завет, изразяващ се в даряване на ежемесечен десятък от доходите си лично на него.

Дори самият метод на получаване на десятъците е порочен сам по себе си. Пастор Калин Крумов, бивш поддръжник на Бакалов, свидетелства, че по предложение на Георги Бакалов, е предоставил своя собствена дебитна карта към разплащателната си сметка и личен ПИН код, за да може десятъците му да се получават персонално и безотчетно от „апостола“. Той свидетелства и за случай, при който Георги Бакалов дори е поискал да му бъде преведен авансово десятък за следващите три месеца – за покриване разходите на семейството му за самолетни билети.

Б) В този „финансов завет” с Георги Бакалов са обвързани цели църковни общности  от България, Европа и САЩ. По идея и искане на Георги Бакалов, в продължение на години, тези църкви превеждат ежемесечно 10% от събраните църковни дарения по сметка на организацията George Bakalov Ministries International (GBMI), собственост на Георги Бакалов.

В) Освен към пастори и църкви, Георги Бакалов отправя искането си за десятък към бизнесмени, фирми и хора с големи финансови възможности в България и чужбина. В много случаи, освен за получаването на десятък от личните доходи, той претендира и за „десятък от бизнеса“! Много хора свидетелстват, че са били манипулирани да даряват на Георги Бакалов ежемесечно в продължение на години по 10% от фирмения си оборот или печалба! В замяна на тази финансова обвързаност Георги Бакалов „благославял“ и „покривал апостолски“ бизнеса на тези хора, като ги уверявал, че по този начин те подсигуряват успеха и благополучието на своето бизнес начинание!

В повечето случаи, Георги Бакалов представя правото си да изисква личен десятък като „установяване на Божествен ред във взаимоотношенията". Убеждава донорите си, че дарявайки му 10 % от всички свои доходи, те ще се ползват от неговото „апостолско покриване и протекция“, ще имат достъп до „апостолска благодат“, изразяваща се в духовни и материални благословения и благополучие. Практиката с личните десятъци е и част от така нареченото „духовно бащинство“, в което Георги Бакалов е в ролята на „духовен баща“, а неговите дарители – в ролята на „духовни синове“.

Манипулативните доводи, които Георги Бакалов използва, за да убеждава дарителите си в Библейския произход на тази практика, могат да бъдат видeни в едно от писмата му към Калин Крумов - пастора от Лондон.

Считаме, че тази практика за лично събиране на 10% от доходите, която стимулира вярващите да предпочетат да дават своите десятъци не в своята църква, а в джоба на определени служители, противоречи на разпространената църковна практика за даване на десятъци, злоупотребявайки с интимното желание на хората да служат на Бог!


VI. Присвояването на сградата, предназначена за Молитвен център "Кармил”.
  
През далечната 1999 година Георги Бакалов представи на вярващите поредния си „свръхестествен” проект - идея за създаване на молитвен център, който да бъде свързан със "Световния молитвен център" в Колорадо Спрингс, САЩ.  По този начин вярващите щяха да имат възможност да дават своите молитвени нужди на място, където има 24-часова връзка с молитвена мрежа от цял свят. За тази цел той реши да бъде закупена сграда в центъра на София /на ул.Веслец 26/, която да бъде оборудвана със специални кабини и технически средства. За събирането на нужните средства Георги Бакалов стартира ПР кампания наречена „Гедеонови даващи”.

Това се превърна във водещ проект, в който участваха десетки църкви и стотици вярващи от България и цял свят. Имаше дори случаи, в които хора продаваха жилищата си, даваха всичките си спестявания и дори последните си пари с вярата, че творят нещо уникално и полезно. Благодарение на общите усилия и мечтата на хората за създаване на молитвен дом сградата беше закупена и ремонтирана, но проектът за молитвен център не се осъществи и до ден днешен причините останаха неизяснени. 

Вместо това обаче собствеността на сградата, която вече е на стойност над 1 000 000 лева, беше прехвърлена на името на частната фондация БАМО /Българо-американски мостове на общение/ - която е мажоритарна собственост на Георги Бакалов и съпругата му, а не на църквата, на която би трябвало да принадлежи.

Днес Георги Бакалов обикаля света и представя този факт като най-успешния си бизнес проект. Считаме това за груба манипулация с цел финансово облагодетелстване и злоупотреба с вярата и мотивацията на тези, които с чисти намерения са инвестирали средствата си в нереализиран проект.


В заключение, бихме искали да заявим, че заинтересован от собственото си финансово облагодетелстване, Георги Бакалов се отклони от същността на християнската доктрина и морал. Освен това, той не положи сериозни усилия да реформира своя характер и агресивно поведение, които нанесоха тежки поражения върху личността и живота на множество хора. Съответно днес, тъжният резултат от неговата дейност е излъгано доверие, наранени души, накърнена вяра и крупни финансови загуби!

Ние считаме, че Георги Бакалов е недостоен да се нарече апостол, духовен лидер и служител на Христос!


С оглед на всичко казано дотук, с публикуването на това отворено писмо, бихме искали:

1. Да заявим нашето лично свидетелство и да предупредим за резултатите от влиянието на Георги Бакалов и щетите, които той нанесе на отделни индивиди и цели църковни общности!

2. Да се разграничим от дейността на Георги Бакалов, както и от негативния облик на Божи служител и на християнин, които той наложи в голяма част от средите на евангелското протестантство в България!

3. Да призовем всички евангелско-протестантски водачи и вярващи да вземат отношение, като сами проверят всички гореизложени факти и заявят позиция по този значим проблем, който касае нашата обща вяра в Христос!

4. Да призовем Георги Бакалов да прояви морал и да се откаже от неправомерно придобитата собственост върху сградата на ул. "Веслец" 26 в София!

5. Да призовем Георги Бакалов да прояви доблест и публично да поднесе извинения за действията и поведението си, които са недостойни за служител на Евангелието. Призоваваме го да признае истината, да поеме своята отговорност и да отстъпи от активно служение като проповедник и църковен водач!


Позицията, която изразяваме е принципна и е продиктувана от нашата загриженост за Тялото Христово. Нашето желание е Георги Бакалов да намери прошка пред Бог и пред хората, които е ощетил! Всички ние, подкрепили това отворено писмо, оставаме с вярата, че Бог и Неговата справедливост винаги тържествуват!



С УВАЖЕНИЕ:

1. Юлиан Тимнев - част от църквата за периода 1990-1991, свидетел на зараждането на "Истина от Сион"
2. Анна Българанова - част от църквата за периода 1990-1996
3. Гергина Дюкенджиева - част от църквата за периода 1991-2001, хвалител в ХЦ "Прелом"
4. Марио Иванов - част от църквата за периода 1991-1998, разпоредител в ХЦ "Прелом"
5. Евгения Христова - част от църквата за периода 1990-1995, щатен офис асистент в "Слово на живот"
6. Владимир Захариев - част от църквата за периода 1991-2012
7. Лена Захариева - част от църквата за периода 1991-2012
8. Димитър Величков - част от църквата за периода 1991-2002
9. Стефанка Пенова - част от църквата за периода 1992-2009
10. Веселка Генчева - част от църквата за периода 2003-2009, лидер на молитвено служение в ХЦ "Прелом" и АРЦ
11. Цветомир Генчев - част от църквата за периода 2002-2009, лидер на хвалението, пастор и проповедник в ХЦ "Прелом"
12. Мариела Стоянова- част от църквата за периода 1991-2001, разпоредител в ХЦ "Прелом"
13. Любов Чурилкова - част от църквата за периода 1991-2001, хвалител и водач на хваление в ХЦ "Прелом"
14. Димитър Русев - част от църквата за периода 1990-2008, презвитер и проповедник в ХЦ "Прелом"
15. Милко Цонов - част от църквата за периода 1990- 2011, хвалител и лидер на хвалението, свидетел на зараждането на "Истина от Сион".
16. Емил Шиков - част от църквата за периода 1991-2011
17. Ваня Шикова - част от църквата за периода 2000-2011
18. Александър Ерменков - част от църквата за периода 1991-1996
19. Гергана Ерменкова - част от църквата за периода 1992-1996
20. Роза Кирчева
21. Евелина Димитрова - част от църквата за периода 1990-1994, свидетел на зараждането на "Истина от Сион"
22. Ивайло Янев - част от църквата за периода 1992- 2011 г., озвучител, видео оператор, щатен служител в ХЦ "Прелом"
23. Вяра Янева - част от църквата за периода 1991-2011
24. Симеон Гайдаров
25. Томислав Вичов - част от църквата за периода 1990-2000, свидетел на зараждането на "Истина от Сион", хвалител
26. Мария Илиева - част от църквата за периода 1990-2000
27. Златко Илиев - част от църквата за периода 1990-2000
28. Диана Борисова - част от църквата за периода 1990-2003, хвалител, водач на хваление
29. Мария Георгиева - част от църквата за периода 1991- 2011, хвалител, лидер на молитвеното служение
30. Татяна Попова - част от църквата за периода 2001-2009
31. Георги Величков - част от църквата за периода 1991-2001
32. Даша Димова - част от църквата за периода 2006-2012 г.
33. Калин Крумов - част от църквата за периода 1992-2002, пастор на ПВХЦ /2005-2012/
34. Валентина Евтимова - част от църквата за периода 1999-2008
35. Явор Райчев - част от църквата за периода 1991-1996 и 2000-2007, съдружник с Георги Бакалов в "Мемра" ООД и в League Media Vienna, чест домакин на Георги Бакалов във Виена
36. Мая Кебеде - част от църквата за периода 1993-2003, хвалител, водач на хваление
37. Gebeyehu Kebede - част от църквата за периода 1998-2003, лидер на молитвеното служение
38. Владимир Тодоров - част от църквата за периода 1993-2008, хвалител
39. Станислав Гълъбов - част от църквата за периода 1990-1999
40. Яна - част от църквата за периода 1990-2000, свидетел на зараждането на "Истина от Сион", хвалител, озвучител
41. Евгения Димова - част от църквата за периода 1992-2011
42. Вяра Платова - част от църквата за периода 1998-1999
43. Лиляна Даскалова - част от църквата за периода 1991-2007
44. Виктор Бурнев - част от църквата за периода 1990-1992
45. Пепи Кънчев - част от църквата за периода 1991-1992
46. Parvoleta Barclay - част от църквата за периода 1991-1997, 2000- 2001
47. Теодора Георгиева - част от църквата за периода 1990-1992
48. Димитър Димитров
49. Станислав Крумов - част от църквата за периода 1992- 2012, разпоредител, хвалител, част от лидерския тим на младежкото служение
50. Тони Крумова - част от църквата за периода 1999-2012, преводач, редактор, лидер на екипа преводачи, хвалител
51. Людмила Анчева - част от църквата за периода 1991-2009, разпоредител
52. Пламен Гложенски
53. Димитър Алексиев
54. Станислава Крумова
55. Симеон А. Стоянов - част от църквата за периода 1992-1998
56. Драгомир Радулов - част от църквата за периода 1991-2007
57. Трифон Йотов
58. Кирил Стоянов - част от църквата за периода 1992-2001, разпоредител
59. Димитър Сергилов
60. Жени Монова
61. Румяна Нехризова
62. Борис Георгиев
63. Рангел Младенов
64. Иванина Младенова
65. Деница Христова - част от църквата за периода 2007-2009
66. Тодор Димитров - част от църквата за периода 1992-2008, финансов мениджър в ХЦ "Прелом"
67. Галина Димитрова - част от църквата за периода 1991-2008
68. Красимира Ерменкова - част от църквата за периода 1991-2009
69. Иванка Сергилова
70. Валери Ставрев
71. Добриана Еремиева
72. Николай Колев
73. Весела Банзуркова - част от църквата за периода 1990-1996, свидетел на зараждането на "Истина от Сион", мисионер във В.Търново
74. Борислав Янев - част от църквата за периода 1992-1997, разпоредител
75. Славянка Стамболова - част от църквата за периода 1991-2009
76. Едуард Куриян - част от църквата за периода 2003-2008, хвалител, щатен IT специалист и уеб дизайнер в ХЦ "Прелом"
77. Калин Петков - част от църквата за периода 2000-2008
78. Анита Димитрова - част от църквата за периода 1991-1997, 2008
79. Венцислав Йорданов - част от църквата за периода 1991-2005
80. Анисия Иванова - част от църквата за периода 1992-2001
81. Искрен Захариев - част от църквата за периода 1991-2012
82. Алиса - част от църквата за периода 1991-1996, администратор, редактор, преводач, мисионер, водач на хвалението, личен асистент на Георги Бакалов
83. Даниела Йорданова - част от църквата за периода 1991-2012
84. Петър Иванов - част от църквата за периода 1990-2007, пастор във Виена и Словакия /до 2007/
85. Калин Василев
86. Елена Стоянова
87. Христо Христов
88. Десислав Калоянов
89. София Близнакова
90. Светослава Георгиева Стоянова - засегната финансово от личността Георги Бакалов, въвлечена в пирамиди с 4000 лв.
91. пастор Янко Добрев - Силистра
92. Ивелина Стоянова - част от църквата за периода 2002-2004
93. Ивелина Ненова Георгиева
94. Милан Котев
95. Веселин Геров





Можете да се включите в списъка на подкрепилите отвореното писмо тук. Всеки от подписалите се носи лична отговорност за достоверността на информацията, която е посочил за себе си.

Можете да изтеглите отвореното писмо с прилежащите документи в .pdf формат от този линк. За да изтеглите файла, натиснете бутона "Download This File".

Оттук можете да направите връзка към Facebook страницата.

English version HERE.